address-cardangle-downangle-upbankenvelopefacebook-ffacebook-officialfile-archive-ofile-audio-ofile-code-ofile-excel-ofile-image-ofile-movie-ofile-ofile-pdf-ofile-photo-ofile-picture-ofile-powerpoint-ofile-sound-ofile-text-ofile-textfile-video-ofile-word-ofile-zip-ofilefiles-oglobegraduation-capinfo-circleinstagramlinkmap-marker-altmap-markerphonestartrophytwitter-squarevimeo-squarewindow-closeyoutube-squarezonerama

Spotter vs. Externí spotter

by Martina Železná

Od přijetí systému soutěžních levelů jsou spotteři nejen v českých cheer končinách dlouhodobě poměrně ožehavým tématem. Každý trenér už se s rozsáhlou definicí a výkladem tohoto termínu minimálně jednou potýkal. Jaké podmínky musí splňovat? Kde všude jsou vyžadováni? Co vlastně smí / nesmí / musí dělat? Odpovědi najdeme v příslušné sekci aktuálního LevelBooku, ve sporných případech pak u Komise pro bezpečnost a LevelBook.

Občas se však setkáváme také s pojmem "externí spotter", jehož význam prošel od dob "předlevelových" mírnou změnou a jehož definici budeme v LevelBooku hledat marně. Proto vám přinášíme pár stručných bodů, které by tuto problematiku mohly více objasnit:

Externí spotter

1) Funkcí externího spottera je prevence případných zranění, tedy zejména záchrana topa před pádem na zem. Externí spotter proto stojí jen tak daleko od spotterovaného stuntu, aby mohl včas zasáhnout a topa dochytit (ideálně na délku vlastní paže). Nesmí se však stuntu dotýkat dříve a snažit se ho stabilizovat - to by mohlo vést k bodové penalizaci!

2) Externí spotter není součástí soutěžního týmu, sestavy ani žádné dílčí choreografie a musí být od soutěžících na ploše jasně odlišen rozdílným oděvem (tzn. nemá na sobě týmovou uniformu). Pokud se externí spotteři dostaví na plochu ve stejném nebo velmi podobném oděvu, ČACH na svých soutěžích nově nabídne možnost zapůjčení "staff" triček.

3) Externím spotterem dané soutěžní skupiny může být pouze osoba odpovídajícího věku a fyzické zdatnosti / tělesných proporcí, např. trenér (tzn. seniorskému týmu by neměla dělat externího spottera drobná juniorka).

4) Externí spotter vždy splňuje Všeobecná bezpečnostní pravidla pro cheerleading (Levelbook) - tzn. není pod vlivem omamných látek, má vhodnou sportovní obuv s pevnou podrážkou, nemá na sobě žádné šperky, tvrdé dlahy, či v ústech jídlo / žvýkačku. Před nástupem na plochu zároveň odloží všechny předměty, které nejsou součástí jeho oděvu (tzn. jsou považovány za nepovolené "rekvizity") a které by mohly ohrozit bezpečnost soutěžících na ploše (např. batoh / pom bag, visačka, elektronické zařízení, píšťalka apod.).

5) Externí spotter je vyžadován pouze u soutěžní divize Partner Stunt, kde zároveň plní funkci standardního spottera (musí tedy splňovat i všechny náležitosti definice Spottera z LevelBooku). V ostatních případech je přítomnost externího spottera možná ale ne vyžadovaná a nehraje roli při posuzování legality jednotlivých stuntů!

Pro srovnání obou pojmů tabulka níže.

Ke stáhnutí v pdf zde.