address-cardangle-downangle-upbankenvelopefacebook-ffacebook-officialfile-archive-ofile-audio-ofile-code-ofile-excel-ofile-image-ofile-movie-ofile-ofile-pdf-ofile-photo-ofile-picture-ofile-powerpoint-ofile-sound-ofile-text-ofile-textfile-video-ofile-word-ofile-zip-ofilefiles-oglobegraduation-capinfo-circleinstagramlinkmap-marker-altmap-markerphonestartrophytwitter-squarevimeo-squarewindow-closeyoutube-squarezonerama

Zrušení nouzového stavu k 14. 2. 2021

by Martina Železná Novinky

Nouzový stav, který platí do 14. 2. 2021, nebyl prodloužen, neznamená to ale automaticky, že nebudou v platnosti žádná protiepidemická opatření. Nyní však budou mít oporu v zákoně o ochraně veřejného zdraví a nikoliv v krizovém zákoně. Mimořádná opatření musí být nezbytná a přiměřená situaci. Lze očekávat pouze lokální opatření vydávaná krajskými hygienickými stanicemi.

Ministerstvo zdravotnictví může pro celé území republiky nařídit v nezbytně nutném rozsahu většinu mimořádných opatření, která byla dosud platná, například:

  • Zákaz nebo omezení hromadných akcí, včetně kulturních a sportovních, shromáždění a trhů.
  • Uzavření škol a školských zařízení.
  • Zákaz nebo nařízení dalších činností nezbytných k likvidaci epidemie – tj. např. nařízení ochrany dýchacích cest nebo omezení setkávání větších skupin osob.

Aktuálně máme denně cca 10 tis nových případů nákazy, nemocnice jsou plné, plánované operace jsou odloženy, byla potvrzena nová agresivní mutace viru, stupeň epidemie je tedy stále vysoký.

Komunikujeme s ČUS a NSA, jakmile budeme mít další informace, ihned vám je předáme.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat.