address-cardangle-downangle-upbankenvelopefacebook-ffacebook-officialfile-archive-ofile-audio-ofile-code-ofile-excel-ofile-image-ofile-movie-ofile-ofile-pdf-ofile-photo-ofile-picture-ofile-powerpoint-ofile-sound-ofile-text-ofile-textfile-video-ofile-word-ofile-zip-ofilefiles-oglobegraduation-capinfo-circleinstagramlinkmap-marker-altmap-markerphonestartrophytwitter-squarevimeo-squarewindow-closeyoutube-squarezonerama

SAFETY CHECK 04

by Martina Železná Novinky

POMY PŘI PARTNEŘENÍ S ROTACÍ BOKŮ PŘES HLAVU

Pokračujeme v odborné rubrice SAFETY CHECK,  jejímž cílem je vás formou kvízů a odpovědí upozornit na prvky, které bývají na českých soutěžích nejvíce penalizované. Tentokrát se zaměříme na jedno z témat PERFORMANCE oblasti, a to na téma držení pom-pons při tzv. partneření s rotací boků přes hlavu.

OTÁZKA: V kterém ze žánrů Performance Cheer a v kterých věkových skupinách může být tento prvek legálně proveden?

A. V žádném
B. Freestyle Pom - Junior a Senior
C. Freestyle Pom - všechny věky
D. Ve všech

ODPOVĚĎ A VYSVĚTLENÍ:

Použití jakýchkoliv rekvizit, které nejsou součástí kostýmu, je v rámci Performance Cheer zakázáno. Jedinou “výjimkou” jsou pomy v žánru Freestyle Pom, které jsou zde z hlediska pravidel považovány za součást kostýmu (pozor, neplést s pravidly Cheerleadingu - viz Všeobecná bezpečnostní pravidla a podmínky Performance Cheer sestavy). 

Použití pomů je omezeno pro specifické akrobatické prvky s podporou rukou, mezi které patří mimo jiné i přemet stranou neboli hvězda. Hovorová pojmenování prvku z obrázku, jako např. “hvězda na stehnech”, často svádí k domněnce, že jde právě o akrobacii - podle definic ze slovníku pojmů se ale jedná o jasné partneření. Toto omezení se tedy na zobrazený prvek nevztahuje.

Dalším omezení se vztahuje na partneření ve věkových skupinách Junior a Senior, při kterém dochází k uvolnění Provádějícího sportovce nad úroveň hlavy, což se v tomto případě také neděje. Obě zúčastněné osoby tak mohou během prvku držet v rukou pomy.

Posledním otazníkem, který může při pohledu na “hvězdu na stehnech” vyvstat, je rotace boků přes hlavu. Ta je při partneření ve všech žánrech Performance Cheer povolena za předpokladu, že “kontakt mezi Provádějícím a alespoň jedním Podpůrným sportovcem je udržen až do návratu Provádějícího sportovce na soutěžní povrch nebo do vzpřímené pozice.” A jelikož je tato podmínka z podstaty prvku splněna, může být legálně proveden ve všech věkových skupinách.