address-cardangle-downangle-upbankenvelopefacebook-ffacebook-officialfile-archive-ofile-audio-ofile-code-ofile-excel-ofile-image-ofile-movie-ofile-ofile-pdf-ofile-photo-ofile-picture-ofile-powerpoint-ofile-sound-ofile-text-ofile-textfile-video-ofile-word-ofile-zip-ofilefiles-oglobegraduation-capinfo-circleinstagramlinkmap-marker-altmap-markerphonestartrophytwitter-squarevimeo-squarewindow-closeyoutube-squarezonerama

SAFETY CHECK 05

by Martina Železná Novinky

Safety Check 05 - Červenec 2022

SPOTTEŘI V TŘÍÚROVŇOVÝCH PYRAMIDÁCH - SWEDISH FALLS

Spotteři jsou oříškem takřka v každém levelu. O to víc to však platí pro Level 6, který sám o sobě tak trochu vybočuje z do té doby progresivní levelové řady. 

Tříúrovňové pyramidy se totiž tak úplně neřídí písemnou definicí spottera uvedenou ve slovníku pojmů, ale spíše tzv. duchem / podstatou pravidla (kterého už se ale nikde v pravidlech nedopátráte, a je tedy potřeba zde umět obezřetně číst mezi řádky). 

Úloha spottera obecně spočívá v bezpečném dochycení topa v případě pádu - a v L6 je třeba vzít v úvahu specifika tříúrovňových pyramid oproti stuntům a pyramidám o výšce 2. 

Pravidla vyžadují jednoho spottera v pozici “zezadu topa” (tzn. stejně jako ve stuntech stojí tak, aby chránil oblast hlavy, krku a ramen topa), a druhého spottera v pozici “zepředu topa a nebo ze strany pyramidy v takové pozici, aby mohl chytit topa v případě sestupu dopředu”.  Což v podstatě znamená, že každý top v L6 pyramidě vyžaduje dva spottery, jejichž pozice se může velmi lišit v závislosti na konkrétní pyramidě. Pravidlo je proto doplněno doporučením přezkoumání každé nové pyramidy, kde by umístění spotterů mohlo být nejasné. Protože to často nejasné je…

Spotteři ve Swedish Falls pyramidě Tip 1:

U tzv. “Swedish Falls” pyramidy, která je použita na obrázku, je vzhledem k horizontální pozici topa nemožné umístit “zadního” spottera za topova záda, protože by musel umět levitovat… :) Jako pomůcka při určení jeho pozice tedy může posloužit otázka směřující k samotné podstatě pravidla o spotterech - je schopen včasně a bezpečně dochytit topa v případě pádu? Je-li odpověď jasné “ano”, bude to s největší pravděpodobností v pořádku.

Spotteři ve Swedish Falls pyramidě Tip 2:

Tímto způsobem se můžeme dopracovat i k závěru, že spotter může stát přímo pod trupem topa, což se zásadně vylučuje se samotnou definicí spottera. A v tomto případě to výjimečně možné opravdu je, protože přímo pod topem má spotter volný prostor k jeho chycení - nikdo další mu v tom nebrání a ani sám nenese jeho váhu.

Spotteři ve Swedish Falls pyramidě Tip 3:

Při umisťování / přemisťování spotterů je taky dobré pracovat v duchu dodatku o sestupech, který ‘přednímu’ spotterovi dovoluje se “přemístit dozadu k chycení kolébky, až bude pyramida v klidné/stabilní pozici a bude se chystat na sestup.”

OTÁZKA:

Jsou v této pyramidě o výšce "dva a půl" všichni požadovaní spottři?

A. Ano
B. Ne, chybí "zadní spotter"
C. Ne, chybí "přední spotter "
D. Ne, chybí "boční spotter"   

 

 



ODPOVĚĎ: