address-cardangle-downangle-upbankenvelopefacebook-ffacebook-officialfile-archive-ofile-audio-ofile-code-ofile-excel-ofile-image-ofile-movie-ofile-ofile-pdf-ofile-photo-ofile-picture-ofile-powerpoint-ofile-sound-ofile-text-ofile-textfile-video-ofile-word-ofile-zip-ofilefiles-oglobegraduation-capinfo-circleinstagramlinkmap-marker-altmap-markerphonestartrophytwitter-squarevimeo-squarewindow-closeyoutube-squarezonerama

Valná hromada České unie sportu 2022

by Martina Železná

Koncem června se v prostorách sportovního areálu Nymburk konala 40. valná hromada ČUS. Účastnilo se celkem 75 zástupců sportů, mezi nimiž byla i prezidentka České asociace cheerleaders Martina Marešová.

image.png   
 




„Procházíme nejtěžším obdobím českého sportu v jeho historii. V době, kdy je nutné děti přivádět k pohybovým aktivitám a do organizovaného sportu, nám budou kluby zanikat z ekonomických důvodů. A současná vláda to zatím neřeší,“ prohlásil Miroslav Jansta, předseda České unie sportu. Hostem VH ČUS byl také předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser. Pozvánku obdržel i premiér Petr Fiala, do jehož gesce spadá Národní sportovní agentura, ten se však z účasti omluvil.

„Na letošní rok je pro sport rozpočtováno 4,6 miliardy korun. Jen pro představu – jde o polovinu menší objem oproti financování sportu z počátku 90. let. A o třetinu nižší podporu než v roce 2007. Podpora sportu klesá i bez inflace a narůstajících cen za energie. Od nové vlády jsme očekávali změnu, racionalitu a pochopení významu sportu pro stát, to ale zatím nepřichází. Přitom podle vládou schválené koncepce Sport 2025 mělo být všechno jinak a na sport by mělo jít v roce 2025 minimálně 19 miliard korun. Jsme někde na jedné čtvrtině,“ vyčíslil Miroslav Jansta. Koncepce rovněž ukládá cílově navyšovat objem prostředků na sport ze stávajících 0,3 % na 1 % celkových výdajů státního rozpočtu.

V rámci VH ČUS byla též podrobně prezentována fakta ohledně obvinění ČUS.

Proběhla volba člena do Výkonného výboru ČUS, jímž se stal předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek.

Soubor usnesení 40. valné hromady ČUS a další souvislé články naleznete v plném znění ve Zpravodaji ČUS.

Na VH ČUS byla i představena Ročenka ČUS 2022 - publikace obsahující základní informace o činnosti ČUS, situaci v českém sportu, ale také o činnosti členských subjektů, zejména národních sportovních svazů. Česká asociace cheerleaders zde má též svou dvojstránku - str. 112-113.