address-cardangle-downangle-upbankenvelopefacebook-ffacebook-officialfile-archive-ofile-audio-ofile-code-ofile-excel-ofile-image-ofile-movie-ofile-ofile-pdf-ofile-photo-ofile-picture-ofile-powerpoint-ofile-sound-ofile-text-ofile-textfile-video-ofile-word-ofile-zip-ofilefiles-oglobegraduation-capinfo-circleinstagramlinkmap-marker-altmap-markerphonestartrophytwitter-squarevimeo-squarewindow-closeyoutube-squarezonerama

Finanční krize v českém sportu i ČACH - pokračování 2.10.2022

by Martina Železná Novinky

Dovolte nám Vás informovat o dalším vývoji finanční situace v českém sportu, ČACH a navázat tím na předešlé informace z minulého měsíce.

Dne 23. 9. 2022 jsme podali žádost u NSA ve vypsaném II. kole výzvy Podpora sportovních organizací svazového charakteru s předepsanou výší pro ČACH 2 026 028 Kč. Ač se jednalo o průběžnou výzvu a předsednictvo NSA se zaručilo, že peníze budeme mít do 3 dnů od podání žádosti na bankovním účtě, skutečnost byla opět jiná.

Z toho důvodu jsme požádali Výkonný výbor České Unie Sportu (dále jen “ČUS”) o prodloužení splatnosti vypůjčené částky z 30. 8. 2022 na pozdější termín. Žádosti bylo vyhověno. Úroky byly o odpovídající prodloužení navýšeny.

Proběhla další jednání s vedením NSA a skupinou sportů zařazených do druhého kola, které se ocitly v podobné situaci, za účelem napravení chybných výpočtů, vzniklých metodických křivd a navýšení finální částky dotace. K navýšení doposud nedošlo.

Současně ČUS podpořil naši situaci a proběhla jednání na nejvyšších úrovních ze strany zástupců ČUS, ČUKIS, SSSČR u NSA s cílem navýšení prostředků na garantovaných min 80 % loňské výše dotačních prostředků.

Vzhledem k výše uvedenému se Prezidium ČACH, a několik dalších dotčených sportovních svazů, rozhodlo podat správní žalobu na rozhodnutí NSA v I. kole výzvy, a to za právní podpory a v zastoupení advokáty ČUS.

Všechny kroky vedoucí k možnému navýšení dotace pro rok 2022 byly k dnešnímu dni uskutečněny, ale bohužel nepřinesly kýžený výsledek, a kromě výše uvedené správní žaloby přichází v úvahu už jen medializace současné situace o změnách kritérií v průběhu výzvy 2022 a nastavování kritérií pro rok 2023, která jsou likvidační pro řadu sportovních odvětví - jejich zastřešující organizace, sportovní prostředí a tím pádem také samotných klubů a týmů.

V úterý, 27. 9. 2022 proběhl workshop pořádaný NSA, kde byla představena myšlenka prioritizace sportu a podpory pouze 80 sportovních odvětví namísto dosavadních 130 sportů. Tato prioritizace se týká především oblasti reprezentace a talentované mládeže. Konkrétní kritéria však nebyla představena. Proběhla pouze prezentace v obecné rovině o zpřísnění podmínek kritérií oprávněných žadatelů v roce 2023, a to jak v oblasti svazů, tak klubů! Avizované prezentace požadované organizační struktury sportovních organizací či zveřejnění dotačních částek pro rok 2023 prezentovány ze strany NSA taktéž nebyly. Prezidium ČACH bude usilovně jednat o zařazení cheerleadingu do první osmdesátky sportů v ČR. Prezidiu ČACH se již podařilo předjednat přeřazení našeho sportu ze skupiny č. 8 - Ostatní sporty do skupiny č. 4 - Týmové sporty mimo program OH. V této skupině jsou například florbal, baseball, lacros či americký fotbal.

Dne 20. 9. 2022 jsme obdrželi písemné rozhodnutí o poskytnutí dotace a 26. 9. 2022 byly dotační prostředky připsány na účet ČACH. Prezidium ČACH v rámci vedení organizace pokračuje v realizaci krizového řízení. Mimo jiné, vzhledem k již nyní jasné výši dotace pro rok 2022, dochází k prioritizaci aktivit a projektů (zohledněny jsou výstupy a priority členské základny z dotazníkového šetření) a aktualizaci rozpočtu ČACH pro sezonu 2022/23. Seznam priorit, návrh preferovaných či ukončených projektů bude předložen členům ČACH na před meetinzích VH. Nutno konstatovat, že ponížení příjmové částky ČACH o ⅓ z plánovaných dotačních prostředků na konci probíhající sezony a velká nejistota v příjmech ze státního rozpočtu v dalších letech, významně ovlivní realizované projekty a chod ČACH.

Dále vás informujeme, že aktuální dluh reprezentantů v sezoně  2021/22 činí na 178 tis Kč a je tvořen převážně dohodnutými splátkovými kalendáři.

Stále platí:

  • Registrujte co největší množství členů v ČACH a Rejstříku sportu, abychom se mohli prezentovat vyššími čísly našeho sportovního odvětví.
  • Komunikujme cheerleading jako samostatné sportovní odvětví “Cheer sports”.
  • Máte-li ve své blízkosti tip na potenciální partnery či sponzory, kteří by byli ochotni investovat do kolektivního sportu, medailistů MS 2022 a celkově pohybu dětí a mládeže, nastal čas sdílet s námi jejich kontakty, velice rádi je oslovíme!
  • Táhněme všichni za jeden provaz. V této nelehké době musíme držet při sobě více než jindy, usilujeme SPOLEČNĚ o rozvoj cheerleadingu a zajištění finanční stability organizace.

Máte-li k aktuální situaci dotazy, neváhejte nás kontaktovat napřímo.

Přeji českému cheerleadingu a českému sportovnímu odvětví mnoho sil a lepší zítřky.

Prezidium ČACH