address-cardangle-downangle-upbankenvelopefacebook-ffacebook-officialfile-archive-ofile-audio-ofile-code-ofile-excel-ofile-image-ofile-movie-ofile-ofile-pdf-ofile-photo-ofile-picture-ofile-powerpoint-ofile-sound-ofile-text-ofile-textfile-video-ofile-word-ofile-zip-ofilefiles-oglobegraduation-capinfo-circleinstagramlinkmap-marker-altmap-markerphonestartrophytwitter-squarevimeo-squarewindow-closeyoutube-squarezonerama

ECU kongres 2023

by Martina Železná

O víkendu 17. - 19. 2. 2023 proběhl v Praze Evropský cheerleadingový kongres, kterého se zúčastnilo celkem 45 zástupců členských zemí, členové odborných komisí a ECU Board. „Je nám velkou ctí, že jsme dostali důvěru a možnost podílet se na pořádání vůbec prvního ECU kongresu v Praze.“ uvedla Martina Marešová z České asociace cheerleaders. 

Kongres v podobě osobního setkání delegátů byl dlouhé tři sezony odkládán kvůli covid opatřením. Na sobotním programu jednání bylo zařazeno šest hlavních témat - registrační systém, ICU vzdělávání, safeguarding, výběr porotců ME, sportovec roku a budoucí koncepce ME. V neděli pak proběhla setkání jednotlivých Evropských regionů a komisí. Mimo hlavní program proběhla neméně důležitá setkání delegátů a sjednána spolupráce v mnoha oblastech.

Martina Marešová z České republiky zahájila program kongresu představením ECU soutěžního registračního portálu vyvíjeného v ČR a možnosti jeho použití dalšími cheerleadingovými federacemi.

Na programu následovala společná přednáška Anne Achte z Finska a Ursuly Hann z Rakouska, předsedající komisím ECU Judges a Rules, o procesu výběru porotců na ICU Europeans 2023 ve Veroně (ME). Představen byl i e-Scoring systém pro elektronizaci hodnocení cheerleadingových soutěží vyvíjený taktéž v ČR.

Michael Pasieczny z Dánska, předsedající komisi sportovců a trenérů, pohovořil o vznikajícím registru evropských trenérů, který má sloužit jako databáze trenérů s referencemi k využití členskými zeměmi.. Účastníkům kongresu představil i koncept nového projektu Sportovec a trenér roku, jehož spuštění je naplánováno na  příští rok. Toto ocenění je plánováno v kategoriích Trenér cheerleading, Trenér performance, Sportovec cheer senior/junior, Sportovec performance senior/junior.

Přednášku o ICU vzdělávacím systému trenérů, scoring porotců a safety porotců vedl školitel ICU Mike Cooper. Představil nový systém online vzdělávacích modulů, a srovnání váhy online a prezenčních kurzů.

Téma Safeguarding aneb principy bezpečného prostředí ve sportu, jeho důležitost a své zkušenosti v této oblasti ze švédské cheerleadingové federace prezentovala Katarina Eriksson.

Diskusi na téma Mistrovství Evropy pro kluby vs. národní týmy vedl Prezident ECU, Aljaž Britvič.

Za ČACH se kongresu zúčastnily Martina Marešová (ECU Board member), Jana Slavíková (Viceprezidentka ČACH), Petra Žáková (ECU Rules Committee) a Barbora Schejbalová (organizační tým).

Závěrečná zpráva z pořádání ECU kongresu.