address-cardangle-downangle-upbankenvelopefacebook-ffacebook-officialfile-archive-ofile-audio-ofile-code-ofile-excel-ofile-image-ofile-movie-ofile-ofile-pdf-ofile-photo-ofile-picture-ofile-powerpoint-ofile-sound-ofile-text-ofile-textfile-video-ofile-word-ofile-zip-ofilefiles-oglobegraduation-capinfo-circleinstagramlinkmap-marker-altmap-markerphonestartrophytwitter-squarevimeo-squarewindow-closeyoutube-squarezonerama

PRAVIDLA BEZPEČNOSTI ANEB CO JE PSÁNO, TO JE DÁNO - NEBO NE?

by Martina Železná

Pravidla bezpečnosti jsou noční můrou nejednoho trenéra - českou kotlinu, kde se na soutěžích penalizace a varování stále objevují v hojném množství, nevyjímaje...

A právě po soutěžích bývají rozčarování nejčastější - nejen u sportovců a trenérů, ale i mezi porotci. Věci totiž nejsou čistě černé nebo bílé (to platí i pro jakákoliv pravidla) a ne vždy se lze s jistotou opřít o rčení, že co je psáno, to je taky dáno...

Vezměme si například právě proběhlou soutěž Prague Cheer & Dance Open 2022. Kdybychom měli toto pravidlo uplatnit v plném rozsahu, téměř polovina všech soutěžících by ze své první plnohodnotné soutěže za dva roky odcházela s bodovou srážkou, a často ne jen s jednou... Pár vystoupení by se dokonce po odečtení všech penalizací dostalo v celkovém skóre do mínusu!!! A to by určitě přineslo mnohem víc smutku, frustrace a zklamání než jakéhokoli užitku. 

Ráda bych proto využila tohoto čerstvě "posoutěžního" období k objasnění pár základních skutečností, které celý proces tzv. "safety judgingu" (technicko-bezpečnostního porotcování) ovlivňují:

1) Úmysl vs. pochybení

  • Asi nejzásadnější faktor celého procesu. Předvedete-li salto v levelu 1, kde se smí dělat tak maximálně přemety, je to jasný záměr a už to prostě neukecáte... :) Při sporném provedení prvku se pak hledí na míru závažnosti / nebezpečnosti a také na to, zda se jedná a naučenou techniku / návyk nebo zda to byl ojedinělý výskyt. Je velký rozdíl, když twistuje hlavou dolů jeden top z pěti, nebo celý tým - případně je-li to jen jeden top, pak je důležité, v jak velké inverzi twistuje a může hrát roli i jestli se mu to opravdu jen jednou nepovedlo, nebo to takto dělá dlouhodobě a opakovaně.

2) Úhel pohledu (doslovně)

  • Zejména u týmových divizí nemusí vždy jeden úhel pohledu na plochu k jasnému určení případných pochybení stačit - nejčastějším zádrhelem v tomto případě bývají úchopy a spotteři.. Úhel pohledu ale může porotce potrápit i v malých divizích, a to např. v horizontální rovině (třeba při určení výšky nadhozu nebo případné inverze topa v tossu). Proto můžete např. na ME či na MS vidět jednoho safety porotce sedět také u soutěžní plochy vzadu, typicky v protilehlém rohu než jeho kolega u porotcovského stolku. Na každé soutěži však toto zaručit nelze, a tak se může stát, že z daného úhlu porotce něco nezachytí, nebo si vás naopak zavolá ke konzultaci, protože má nějaké podezření, ale nemůže ho ze svého záznamu dokázat ani vyvrátit. 

3) Úhel pohledu (přeneseně)

  • Výklad pravidel se může lišit porotce od porotce v závislosti na typu a/nebo místě jeho výcviku. Nezřídka se stává, že se na jedné soutěži sejdou dva safety porotci s jiným úhlem pohledu a každý hodnotí jiný panel. V takovém případě by měli během soutěže spolupracovat, aby verditky v obou panelech odpovídaly. Zorganizovat takovou soutěž ale není vůbec jednoduchý úkol a ne vždy se toto podaří. Navíc musí každou penalizaci schválit hlavní porotce, tzv. "head judge", který se také nemusí se safety ve všem shodnout. Diskuse ohledně bezpečnosti proto nejsou u stolku poroty žádnou výjimkou. 

4) Nastavená laťka na dané soutěži

  • Míra tolerance, stejně jako hodnocení bodujících porotců, může být na jednotlivých soutěžích různá. Zda se porotce ve sporných případech přikloní spíše k varování či k penalizaci, záleží často i na tom, v jaké fázi sezony se soutěž pořádá - a věřte, že u nás se jednotlivá pochybení v rámci sezony evidují (a mohou být na vrcholných soutěžích použity k rozhodnutí o penalizaci či varování). Někdy pak do hry vstupují také preference dané asociace či organizátora soutěže. Spoléhat tedy na to, že "minule to bylo jen varování" (nebo ani to ne, pokud si třeba porotce nevšiml), se vám nemusí vyplatit...

5) Lidský faktor

  • A v neposlední řadě, ano (věřte nevěřte) - i porotci jsou "jen" lidé a může se stát, že pochybí. Oh welll... :) I to je součástí sportu. Důležité je však vědět, že proti rozhodnutí poroty, bodující ani technické, se po skončení soutěže nelze odvolat. Dávejte tedy pozor, když moderátor vyhlašuje čísla soutěžních sestav, která se mají dostavit za safety porotcem. Můžete si zachránit krk. Na odvolání a stížnosti po ukončení akce už nebude brán zřetel.

A k čemu vám tyto informace vlastně jsou a jak tedy na soutěžích předejít "safety" nepříjemnostem? 

  • Mějte vlastní záznam. Nejlépe přímo z plochy (např. z jiného úhlu, než porota), a/nebo z warm-upu. Případně i z tréninků. To může v některých případech posloužit jako důkazní materiál při rozhodování o udělení penalizace vs. varování.
  • Hlavně ovšem: "Za znalost a jasné a prokazatelné dodržování Obecných pravidel i Pravidel bezpečnosti celou Soutěžní skupinou odpovídá Trenér," jak říká náš Soutěžní řád. Rozhodně tedy není dobré spoléhat na to, že to nějak vyjde, že si porotce něčeho nevšimne nebo že to nakonec uhádáte. Dbejte proto sami na správnou techniku a bezpečné provedení prvků a instruujte své svěřence, zejména u potenciálně problémových prvků, co mohou a nemohou v jaké situaci udělat a proč. Kdy má být spotter na místě a kam má koukat (a proč), jak dlouho má bracer držet topovu ruku (a proč), v jaké pozici je možné rotovat (a proč)... I malé děti jsou schopny to pochopit a pak si i sami lépe hlídat, co v sestavě dělají. A jestli to jako trenéři nevíte či neumíte vysvětlit, pak nezbývá, než se do problematiky sami ponořit... A to co nejdřív. Vaše neznalost či neochota může vás i váš tým stát cenné umístění, a to třeba už na příští soutěži! 

PS: Možná je to pro vás novinka (i když mám pocit, že to říkám pořád dokola), ale pravidla bezpečnosti tu opravdu nejsou od toho, aby nám znepříjemňovala život! :) Jsou tu naopak pro nás, jako pomocník pro správný progres a také, aby chránila psychické i fyzické zdraví nás a našich svěřenců a zaručovala určitou férovost při porovnávání výkonnosti na soutěžích. A jestli máte pocit, že v pravidlech plavete, určitě si nenechte ujít školení, která pro vás pravidelně na podzim pořádá ČACH, případně lze domluvit i praktické školení / workshop na míru přímo ve vašem klubu! ;)

Mgr. Petra Žáková, porotkyně ICU, ECU, ČACH

Pozn.: Chcete-li k tomuto tématu přispět do diskuse, zašlete nám svůj příspěvek na cach@cach.cz.