address-cardangle-downangle-upbankenvelopefacebook-ffacebook-officialfile-archive-ofile-audio-ofile-code-ofile-excel-ofile-image-ofile-movie-ofile-ofile-pdf-ofile-photo-ofile-picture-ofile-powerpoint-ofile-sound-ofile-text-ofile-textfile-video-ofile-word-ofile-zip-ofilefiles-oglobegraduation-capinfo-circleinstagramlinkmap-marker-altmap-markerphonestartrophytwitter-squarevimeo-squarewindow-closeyoutube-squarezonerama

Úspěšný průběh kontroly finančním úřadem

by Martina Železná Novinky

Dne 18.4.2023 bylo České asociaci cheerleaders (dále jen ČACH) zasláno oznámení o zahájení daňové kontroly, která byla úspěšně ukončena 19.6.2023.

Daňová kontrola proběhla z důvodu ověření, zda nevznikla odvodová povinnost porušením rozpočtové kázně při použití peněžních prostředků poskytnutých Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR na realizaci projektu č.502018_1_009, název projektu: „Program 1_18“ subjektu Česká asociace cheerleaders, z.s., IČ: 265 46 612.

Daňový subjekt je povinen umožnit správci daně provedení daňové kontroly (§ 86 odst. 1 daňového řádu), má v rámci daňové kontroly právo a) být přítomen jednání se svými zaměstnanci nebo dalšími osobami, které vykonávají jeho činnosti, b) předkládat důkazní prostředky nebo navrhovat provedení důkazních prostředků, které on sám nemá k dispozici, c) vyvracet pochybnosti vyjádřené správcem daně (§ 86 odst. 2 daňového řádu).

­Daňový subjekt, u něhož je prováděna daňová kontrola, plní povinnosti podle § 82 daňového řádu a dále je povinen a) zajistit vhodné místo a podmínky k provádění daňové kontroly, b) poskytnout nezbytné informace o vlastní organizační struktuře, o pracovní náplni jednotlivých útvarů, o oprávněních jednotlivých zaměstnanců nebo jiných osob zajišťujících jeho činnost a o uložení účetních záznamů a jiných informací; to neplatí pro nepodnikající fyzické osoby, c) předložit důkazní prostředky prokazující jeho tvrzení, d) umožnit jednání s kterýmkoliv svým zaměstnancem nebo jinou osobou, která vykonává jeho činnosti, e) nezatajovat důkazní prostředky, které má k dispozici, nebo o nichž je mu známo, kde se nacházejí (§ 86 odst. 3 daňového řádu).

ČACH doložil ke kontrole všech 29 požadovaných dokumentů týkajících se sezóny 2017/2018 a to v řádném termínu.

Kontrolou bylo zjištěno, že účelová dotace poskytnutá Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy na základě Rozhodnutí č. 502018_1_009, název projektu „Projekt národního reprezentačního týmu“, byla použita v souladu s účelovým určením a Podmínkami stanovenými v Rozhodnutí a nebylo zjištěno porušení rozpočtové kázně ve smyslu ust. § 44 odst. 1 písm. b) zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů.

V souladu s ustanovením § 88 odst. 1 daňového řádu správce daně sepsal dosavadní výsledek kontrolního zjištění, včetně hodnocení dosud zjištěných důkazů, z něhož vyplynulo, že nedojde k vydání rozhodnutí o stanovení daně (nebylo konstatováno porušení rozpočtové kázně ve smyslu ustanovení § 44 odst. 1 písm. b) zákona o rozpočtových pravidlech).

ČACH informoval o úspěšně provedené daňové kontrole MŠMT i NSA tak, aby bylo zajištěno splnění povinnosti informovat poskytovatele dotace o kontrolách čerpání dotace externím subjektem.