address-cardangle-downangle-upbankenvelopefacebook-ffacebook-officialfile-archive-ofile-audio-ofile-code-ofile-excel-ofile-image-ofile-movie-ofile-ofile-pdf-ofile-photo-ofile-picture-ofile-powerpoint-ofile-sound-ofile-text-ofile-textfile-video-ofile-word-ofile-zip-ofilefiles-oglobegraduation-capinfo-circleinstagramlinkmap-marker-altmap-markerphonestartrophytwitter-squarevimeo-squarewindow-closeyoutube-squarezonerama

Snížená imunita u sportovců, jak ji posílit? 

by Martina Železná Novinky

S mnoha trenéry jsme si po první pocovidové fyzické soutěži stěžovali na nemoci velkého počtu sportovců. Lékaři se vesměs shodují, že za slabší imunitu mohou opatření proti onemocnění Covid-19. V posledních dvou letech jsme necvičili svou imunitu na typické podzimní chřipky a virózy a to vlivem intenzivního omezování styku a chránění se rouškou.

Svou roli může hrát i tzv. jarní únava, která se ve větší či menší míře projevuje až u 75% populace. Rozhodně by se neměla podceňovat - jedná se primárně o nedostatek slunečního světla. Může to navíc znamenat i zhoršení psychického stavu, člověka nic nebaví, je bez nálady a bez elánu.

Co doporučují odborníci? Jedná se o základní lidské potřeby, a to je kvalitní spánek, zdravá strava a pohyb na čerstvém vzduchu. Určitě pomůže doplnit vitamíny, blahodárný vliv otužování na lidský organismus je bezesporu dalším krokem ke zdravému zdravého životnímu stylu. Sledujte svoje svěřence, zda se u některých z nich neprojevuje právě přetíženost či nadměrná únava, možná se neusmívají tolik co dřív? Doporučte jim vystoupit o zastávku dřív, když jedou na trénink, obětujte pár minut z tréninku a sedněte si společně na chvíli na sluníčko před tělocvičnu.

Zvolněme na chvíli a zamysleme se nad tempem, kterým žijeme. Šetřeme svými zdroji a naučme se je doplňovat, ať je to z přírody, dobrého jídla, kvalitního spánku nebo sluníčka. Tělo si řekne, poslouchejme jeho signály a respektujme svoje potřeby.

autor článku: Michaela Rom Tisarová