address-cardangle-downangle-upbankenvelopefacebook-ffacebook-officialfile-archive-ofile-audio-ofile-code-ofile-excel-ofile-image-ofile-movie-ofile-ofile-pdf-ofile-photo-ofile-picture-ofile-powerpoint-ofile-sound-ofile-text-ofile-textfile-video-ofile-word-ofile-zip-ofilefiles-oglobegraduation-capinfo-circleinstagramlinkmap-marker-altmap-markerphonestartrophytwitter-squarevimeo-squarewindow-closeyoutube-squarezonerama

SAFETY CHECK 03

by Martina Železná Novinky

ASISTOVANÝ SINGLE-BASED STUNT

Pokračujeme v odborné rubrice SAFETY CHECK jejímž cílem je vás formou kvízů a odpovědí upozornit na prvky, které bývají na českých soutěžích nejvíce penalizované. V pořadí třetí kvíz je zde!

OTÁZKA: KDY A KDO MŮŽE LEGÁLNĚ PŘEDVÉST TENTO STUNT, JE-LI PROVEDEN STEJNĚ JAKO NA OBRÁZKU?

MOŽNOSTI:

A) kdokoliv od Levelu 3 a výše
B) junioři a starší od Levelu 3 a výše
C) junioři a starší od Levelu 5 a výše
D) pouze senioři v L6

ODPOVĚĎ A VYSVĚTLENÍ:

Pozice spottera v asistovaných single-based stuntech bývá u prodloužených jednonohých pozic častým problémem. Tyto jsou povoleny od Levelu 3 (s výjimkou věkové skupiny Youth) a až do Levelu 5 spottera dle pravidel vyžadují. Jakmile se však asistující osoba, která má tuto funkci plnit, dostane svým trupem pod trup topa, nemůže již být považována za spottera, který musí dle definice ve Slovníku pojmů mimo jiné “stát na straně nebo zezadu stuntu a nesmí stát svým trupem pod stuntem”. Z takové pozice totiž není schopen zajistit bezpečí topa v případě pádu - což je přeci jen hlavní úlohou spottera obecně.

Může se mylně zdát, že stojí-li původně asistující osoba pod stuntem a vytlačuje-li zpod stuntu původního base, tak se za požadovaného spottera dá považovat právě původní base, který v popisované situaci pod topem nestojí. Tady však opět pozor na definici, která jasně

určuje také úchopy spottera, který “nesmí mít obě ruce pod chodidlem(y) topa nebo pod rukama baseů - a pokud je ruka spottera pod topovým chodidlem, musí to být jeho přední ruka. Zadní ruka spottera MUSÍ být umístěna zezadu na kotníku / noze topa nebo na zadní straně zápěstí base, případně se stuntu nemusí dotýkat vůbec”.

V Levelu 6, který je určen výhradně pro seniorskou věkovou skupinu, je už spotter vyžadován pouze pro vybrané prvky, a tento mezi ně nepatří. Proto by se dalo i diskutované provedení považovat za legální a penalizace za něj nehrozí. Není to nicméně povolenka ke špatné technice, která se tak jako tak odrazí na bodovém ohodnocení poroty. Právě naopak. Na této výkonnostní úrovni se již počítá s tím, že mají dotyční sportovci tyto základní techniky natolik zvládnuté, že spottera pro jejich bezpečné provedení nepotřebují.

Asistovaný prodloužený single-based stunt Tip 1:

Při zachování uspořádání stuntu, tzn. base čelem dopředu (stejně jako top) a spotter bokem, je vhodné umístit silnějšího, stabilnějšího a průbojnějšího jedince na místo base. Je-li tento jedinec na pozici spottera, často si ve snaze stunt udržet topa vytáhne nad sebe a problém je na světě. Je-li však na pozici base, je toto jeho počínání více než žádoucí! V tomto případě je však třeba dbát na poměr výšky obou sportovců (base by neměl být menší než spotter).

Asistovaný prodloužený single-based stunt Tip 2:

Nelze-li použít první tip, je možné situaci zachránit i např. změnou uspořádání stuntu. Osoba stojící bokem může držet hlavní váhu topa a stát pod ním, jestliže se z druhé osoby stane legální spotter. Toho lze docílit vytočením této osoby stranou (tzn. oba sportovci stojí břichem k sobě) a změnou úchopu tak, že nový base drží celé chodidlo (zadní ruku umístí pod topovu patu místo na kotník) a nový spotter umístí zadní ruku na kotník a přední buďto na zápěstí base nebo pod topovo chodidlo doprostřed.

Asistovaný prodloužený single-based stunt Tip 3:

Pro nácvik správné techniky je dobré sportovcům vždy vysvětlit úlohy obou pozic a jasně určit, kdo jakou pozici zastává. Base má za úkol podpírat hlavní váhu topa, kdežto spotter jej má “jen” stabilizovat. Jakmile začne jeden přebírat úlohu druhého, nebude nikdo plnit tu jeho. Je to stejný princip, jako když se např. top snaží zastat práci baseů a na tu svou už pak nemá kapacitu…

Asistovaný prodloužený single-based stunt Tip 4:

Aby si base více zvykal to, že nese hlavní váhu topa a nenechal se přetlačit spotterem, je dobré spottera postavit zezadu stuntu místo z boku (obě ruce má na kotníku topa) a/nebo mu dovolit používat jen jednu ruku (střídavě přední / zadní).

Mgr. Petra Žáková, porotkyně ICU, ECU, ČACH