address-cardangle-downangle-upbankenvelopefacebook-ffacebook-officialfile-archive-ofile-audio-ofile-code-ofile-excel-ofile-image-ofile-movie-ofile-ofile-pdf-ofile-photo-ofile-picture-ofile-powerpoint-ofile-sound-ofile-text-ofile-textfile-video-ofile-word-ofile-zip-ofilefiles-oglobegraduation-capinfo-circleinstagramlinkmap-marker-altmap-markerphonestartrophytwitter-squarevimeo-squarewindow-closeyoutube-squarezonerama

Cheerleading v roce 2023 opět obdržel rozhodnutí o zastavení dotačního řízení

by Martina Železná Novinky

Česká asociace cheerleaders (dále jen ČACH) v roce 2023 opět obdržela rozhodnutí o zastavení dotačního řízení NSA-0104/2023/PSS23/05 pro rok 2023.

Podle bodu 15.1. písm. b) Výzvy 25/2022 v případech kdy žadatel neodpovídá okruhu oprávněných žadatelů o dotaci, poskytovatel v souladu s § 14j odst. 4 písm. b) usnesením řízení zastaví. 

Jedním z důvodů k zastavení dotačního řízení v případě podané žádosti pro rok 2023 bylo dle NSA nedostatečné prokázání naplnění bodu 2.12 písm. e) dle bodu 2.15, které je Výzvou definována následovně: „v případě, že se jedná o soutěže, které svou povahou jsou jednotlivými samostatnými "turnaji", závody v rámci mistrovské "série" nebo určitého okruhu dané kvalitativní či kvalifikační úrovně, pak musí být splněna podmínka možnosti účasti ve finálových soutěžích stejného typu a zachována podmínka případného sestupu do nižší úrovně stejného typu soutěží“. Poskytovatel pro prokázání naplnění podmínky výše uvedeného bodu provedl kontrolu příslušných příloh doložených žadatelem, kdy v těchto dokumentech není patrné zejména naplnění podmínky zachování případného sestupu do nižší úrovně stejného typu. Z doložených dokumentů jednoznačně nevyplývá, že žadatel naplnil podmínku bodu 2.12 písm. e) dle bodu 2.15 Výzvy.

ČACH toto okomentoval NSA následovně: “Systém sestupu v kvalifikačních soutěžích je definován, k žádosti dodaným, dokumentem PRAVIDLA BEZPEČNOSTI ČACH 2022 / 2023, vydaný © Českou asociací cheerleaders, z.s., v rámci evropských (ECU) a světových (ICU) předpisů v Praze, dne 10. 10. 2022 a to prostřednictvím stanovených výkonnostních levelů sportu.”

Dalším z důvodů vedoucích k zastavení řízení bylo splnění podmínky bodu 2.12. písm. d) dle bodu 2.12. písm. i) Výzvy 25/2022, že zajišťuje odborná školení a systémová vzdělávání po dobu alespoň pěti let předcházející podání žádosti. ČACH na základě této výzvy doložil NSA dokumenty popisující konkrétní aktivity v oblasti vzdělávání trenérů. NSA ovšem uvedla, že z doložených dokumentů nicméně není zřejmé, kdy a kým byl v rámci organizační struktury svazu schválen, stejně tak ani v textu není uvedeno datum prokazující naplnění podmínky pěti (5) let dle bodu 2.12. písm. i). Z bodu 2.12 písm. d) vyplývá, že konkrétní vzdělávací aktivity by měly být odrazem konkrétních koncepčně vzdělávacích dokumentů, přestože ČACH doložil závěrečnou zprávu za vzdělávání 2018-2022 a na webových stránkách organizace k dispozici zápisy z jednání statutárního orgánu ČACH, kde jsou jednotlivá usnesení, týkající se oblasti vzdělávání.