address-cardangle-downangle-upbankenvelopefacebook-ffacebook-officialfile-archive-ofile-audio-ofile-code-ofile-excel-ofile-image-ofile-movie-ofile-ofile-pdf-ofile-photo-ofile-picture-ofile-powerpoint-ofile-sound-ofile-text-ofile-textfile-video-ofile-word-ofile-zip-ofilefiles-oglobegraduation-capinfo-circleinstagramlinkmap-marker-altmap-markerphonestartrophytwitter-squarevimeo-squarewindow-closeyoutube-squarezonerama

Rovnost mužů a žen ve sportu? Cheerleding byl u představení nového akčního plánu Českého olympijského výboru

by Martina Železná Novinky

Členky Prezídia České asociace cheerleaders, Martina Marešová a Michaela Rom Tisarová, obdržely pozvánku na seminář Českého olympijského výboru, kde byl komisí rovných příležitostí představen nový Akční plán ČOV podporující ženy ve vedoucích pozících sportovních organizací.

Genderová vyváženost, rovné podmínky a více příležitostí pro ženy. Těmto i dalším tématům se věnoval seminář, na němž Český olympijský výbor představil akční plán na léta 2024–2029 zaměřující se právě na podporu rovnosti mužů a žen ve sportu a jeho vedení. Nejenom dokument, ale i celé setkání vzniklo pod záštitou evropského projektu GAMES. „Dostali jsme se díky němu ke spolupráci s mezinárodními experty a mohli jsme přijít s akčním plánem, který je možná trochu ambiciózní, ale chceme mířit co nejvýš. Jako sportovci to máme v sobě,“ uvedla předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu ČOV Ilona Burgrová.

Téma rovnosti pohlaví je předmětem hojných diskuzí nejenom na mezinárodní scéně, ale také u nás. „Český olympijský výbor má velmi aktivní členky a členy Komise rovných příležitostí ve sportu a vnímáme, že veškeré aktivity, v rámci kterých by se dámy mohly zapojit do řídících procesů jednotlivých organizací, jsou naprosto nezbytné. Pomoct k tomu může právě akční plán, který je o vytváření příležitostí tak, aby žádná diskriminace nebyla překážkou k svobodné realizaci žen,“ sdělil generální sekretář ČOV Petr Graclík.

Představený dokument vymezuje šest hlavních cílů, mezi něž patří například vytvoření plánu ke zvýšení zobrazování žen ve sportu v médiích, na sociálních sítích a ve veřejném prostoru, pořádání vzdělávacích akcí na téma equal leadership, vytvoření souboru kandidátek na výkonné/manažerské pozice apod. Hlavní autorkami jsou předsedkyně Komise rovných příležitostí ČOV Ilona Burgrová a místopředsedkyně Denisa Kubová. „Akční plán vyplynul z pečlivé analýzy, jež se opírá o informace poskytnuté českými sportovními svazy a jeho finální podoba je výsledkem české i mezinárodní spolupráce a výměny ověřených zkušeností z praxe,“ popsala Burgrová.

(Zdroj: Český olympijský výbor)

Článek ČOV   
Akční plán ČOV